Szakmai anyagok

Előadások

Dr. Gönczöl Katalin, a Társaság elnökének előadása a Bűncselekmény Áldozatainak Napja alkalmából. (2013. febr. 22.)

Az előadás letöltése

Határozatok

A védelmi határozat lényege, hogy védelmet biztosítson azoknak, akiknek a testi‑lelki épsége veszélybe kerül, mert valaki zaklatja vagy bántalmazza őket. Jelenleg, ha a veszélyeztetett személy másik tagállamba költözik, nem érvényesül automatikusan a védelmi klauzula. A javaslat célja, hogy a kölcsönös elismerés jegyében a tagállamok között ez minden külön eljárás nélkül érvényesüljön.

A határozat letöltése

Az EJEB elutasította azt a kérelmet, mely szerint az ügyész és munkatársai, azon - fizikálisan - "privilegizált" helyzete, mely szerint a tárgyalóteremben magasabb emelvényen foglalnak helyet, mint a vádlott és védői, sértené a fegyverek egyenlőségének elvét. (Részletesen: Diriöz v. Turkey)

A döntés letöltése

A Magyar László v. Magyarország ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot, megállapítva, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása a feltételes szabadságra bocsátás kizárásával megsértette az embertelen és megalázó bánásmódnak az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkébe foglalt tilalmát.
A döntésről szóló sajtóközlemény letöltése (A döntés előreláthatóan hamarosan elérhető lesz magyar nyelven ITT.)

Ítéletek

A büntetőeljárás alát vont személyek és elítéletek unión belüli mozgását korlátozó kiutasítási jogintézményt vizsgálta a bíróság nagy tanácsa, és meg is hozta a döntését.

Dokumentum letöltése magyarul

Dokumentum letöltése angolul

Irányelvek

2012. május 22-én az Európai Parlament és a Tanács új irányelvet fogalmazott meg, melyben a tájékoztatáshoz való joggal kapcsolatban az iránymutatást, a jogszerű büntetőeljárás követelményeként.

Dokumentum letöltése

2012. október 25-én az Európai Parlament és a Tanács új irányelvet fogadott el 2012/29/EU számon a bűncselekmények áldozatainak jogaira, támogatására és védelmére vonatkozó minimumszabályok megállapításáról és a 2001/220/IB tanácsi kerethatározat felváltásáról.

Dokumentum letöltése

Szakmai javaslatok

Megjelent az ECOSOC végleges javaslata a védelemhez való jog minimumkövetelményeiről szóló parlamenti és tanácsi irányelv tartalmáról. A Tanács határozata alapján készült dokumentum hangsúlyozza, hogy a minimum szabályoknak tartalmaznia kell az EJEB-nek a védelemhez való joggal kapcsolatos legújabb vívmányait, s konkrét javaslatokat tesz a letartóztatást követő kommunikációs jogokkal kapcsolatban is.

Dokumentum letöltése

Az EGSZB (COM(2011)275 végleges szám alatt előterjesztette a sértettek jogainak megerősítésével kapcsolatos minimum szabályok elfogadására vonatkozó javaslatát.
A dokumentum lényeges tartalma szerint a jelenlegi válság hatását a Bizottságnak fel kell térképeznie és a sértetteknek a büntetőeljárásban való részvételét könnyítő, védelmüket garantáló minimum szabályokat kell kezdeményeznie.

Dokumentum letöltése

HASZNOS LINKEK

Kriminológia és bűnügyi tudományokkal foglalkozó linkgyűjtemény.