"Korrupció" kerekasztal-beszélgetés

A Magyar Kriminológiai Társaság és a Magyar Szociológiai Társaság közös szervezésében „Korrupció” címmel kerekasztal-beszélgetést rendezünk. A rendezvényre tisztelettel meghívjuk, megjelenésére és aktív részvételére feltétlen számítunk, hiszen a téma rendkívül aktuális, a modern társadalom egyik legnehezebben kezelhető "betegsége".A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Vitaindító előadást tart:
Dr. Jávor IstvánKorrupciós hatalmi mechanizmusok a gazdaságban és az igazságszolgáltatásban - empíria és elmélet
egyetemi docens, ELTE Társadalomtudományi Kar, Szociológiai Intézet, Szociológia Tanszék

Korreferátumot tart:
Dr. Tóth István JánosSzabályozási kudarcok és korrupció
tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdaságtudományi Intézet

Dr. Inzelt ÉvaA fehérgalléros korrupció
PhD. hallgató, ELTE Állam-és Jogtudományi Kar, Kriminológiai Tanszék
Előadásának összefoglalója:
"Olyan világban szeretnénk élni, amelyben nincs korrupció, mert erkölcsi érzékünkből adódóan tudjuk, érezzük, hogy az rossz, a szó értelméből kiindulva annak mértéke az adott társadalom romlottsági szintjét jelzi.
Az erkölcsi károkon kívül a korrupció által okozott gazdasági károk is hatalmasak. Az előadás bemutatja a korrupció jól elkülöníthető két szintjét: ún. „kisstílű” korrupciót mint például a közúton igazoltató rendőrnek adott pár ezer forint, valamint az ún. „fehérgalléros korrupciót” amely fogalma alá a magas társadalmi állású személy foglalkozása körében elkövetett, rendszerint nem kis összegű korrupciós cselekményeket. Az előadás kitér egy folyamatban lévő empirikus kutatás eredményeire is, amely Magyarországon befektetéssel rendelkező külföldi cégek korrupciós tapasztalatait mutatja be.
"

Levezető elnök:
Dr. Szántó Zoltán
Magyar Szociológiai Társaság elnökségi tag; egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia és Társadalompolitika Intézet